úterý 9. března 2010

Jak přežít vlastní život

Dnes vám povím jeden krátký příběh a jsem si jistý, že se v něm většina z vás pozná:

Aleš se narodil v roce 1980 do rodiny střední třídy. Na základní škole bez problémů procházel s výbornými známkami a proto brzy zamířil na víceleté gymnázium. Jeho rodiče na něj jako na jedináčka kladli vysoké nároky a malovali si, jak budou mít úspěšného syna. Aleš je nechtěl zklamat, a proto maturoval s vyznamenáním a zamířil na vysokou školu.

Jenže ouha, první se ukázala nad jeho síly, tak zkusil druhou, ale tu také po dvou letech ukončil. Nezbývalo než začít pracovat. Aleš tedy využil svůj zájem o elektroniku a počítače, vstoupil do jisté telekomunikační společnosti a od té doby pracuje x hodin denně, vydělává, našel si přítelkyni a zkrátka do jisté míry naplňuje představy svých rodičů.

Říkáte si, co je na tom zvláštního? Podívejte se na to z této stránky. Týden má 7 dní, každý den má 24 hodin. Když odečteme zhruba 7 hodin spánku, tak zbývá 17 hodin, další tři padnou na "transakční náklady" - cestování, jídlo, nákupy, domácnost atd. Chce-li být dneska člověk úspěšný, musí hodně pracovat, a proto řekněme pracovní dobu 10 hodin denně.


Dostáváme se k zarážejícímu číslu 4 hodiny denně volna.


Průměrný člověk má na sebe ostudně málo času. Nejen na sebe, ale i na své blízké. Citace z knihy se nám pokusí tuto problematiku více přiblížit:


"Průměrný člověk chce založit rodinu, trávit s ní co nejvíce času a zajistit jí co nejkvalitnější život. To v dnešní době znamená, že do rodinné kasičky musí plynout co největší přísun peněz, jinak řečeno rodina musí mít co největší zisk. Opět, v ekonomických teoriích je krásně teoreticky řečeno, jak by to mělo fungovat; existuje jakýsi koloběh, kde se vyskytují firmy, domácnosti, peníze a statky, přičemž je řečeno, že jedinec směnuje práci za peníze.

V praxi je situace trochu jiná; všichni víme, jak jsou pro nás naši blízcí důležití. A pro někoho jsou důležití tak, že když existuje pouze jeden jediný faktor (zisk), pomocí kterého jim zajistit "dobrý" život, tak pro to udělá všechno - a odsouvá přitom do pozadí takové "bezvýznamnosti" jako poctivost, čest, morálka či smysl pro spravedlnost."



Jinými slovy, člověk musí dřít, aby vůbec přežil a aby zajistil přežití i svým blízkým. V příštím článku se podíváme na to, jak může technický pokrok osvobodit lidstvo od momentální honby za cáry papíru, které slouží k přežívání vlastního života.

Žádné komentáře:

Okomentovat