sobota 13. března 2010

Které politické uspořádání je nejlepší?

Máte-li na jedné planetě spoustu lidí, musíte jejich společnost dát nějaký řád, nebo se zvrhne v anarchii a zanikne. Jelikož se téměř 7 miliardám lidí dá říkat "spousta", i my musíme využívat různé organizační formy, abychom vůbec byli schopni vedle sebe žít.

Nejvyšší organizační jednotkou lidské společnosti je stát. Stát je vymezen několika body, například územní suverenitou, právním řádem, čelními představiteli a tak podobně. Pro nás jsou nejdůležitější formy tohoto uspořádání, to znamená monarchie, diktatura, demokracie atd.

V tomto ohledu lze zřetelně sledovat vývoj od otrokářských společností až po demokracii jako prozatím nejlepší formu uspořádání.

Ovšem i demokracie má své mouchy, jak nám ukáže citace:


"Obtížná kontrola
Zde však narážíme na problém. Ano, lidé jednorázově odevzdají hlas a tím umožní těm či oněm politikům, aby začali prosazovat svoje cíle. Ale kde je záruka, že zvolení politici opravdu budou konat to, pro co byli zvoleni? Bohužel nikde.

Pro běžného občana je příliš náročné a neefektivní, pokud by se podrobně snažil sledovat, jestli jím volená strana plní svůj volební program (viz James Buchanan a jeho Teorie veřejné volby). Řadový občan totiž právě proto volil, aby se nemusel o podobné věci starat a mohl se věnovat svým každodenním záležitostem.

Problém je v tom, že na rozdíl od truhláře nebo herce, politik dostává do ruky opravdovou moc. Moc ovlivnit život různým skupinám lidí, a to jak kladně, tak záporně. Politici jsou tedy příliš často vystavováni tlakům různých zájmových skupin, příliš často jsou vystavováni pokušení.

Mělo by být samozřejmé, že politik bude vykonávat náplň svojí funkce tak, jak slíbil, už jenom v zájmu jeho cti. Bohužel, takových politiků je jako šafránu. Důvodem je dnešní oslabená lidská morálka - lidé se kvůli penězům starají hlavně o svůj osobní prospěch a funkci, do které jsou třeba zvoleni využívají nejprve k tomu, aby řádně zabezpečili sebe."


Jakmile jako lidé zvládneme zavést čestnou demokracii, kde se bude služba státu brát jako čest a ne jako možnost přijít se na pěkné peníze, bude vyhráno.

Žádné komentáře:

Okomentovat