pondělí 8. března 2010

Peníze - největší vynález nebo metla?

V moderní společnosti dnes neexistuje člověk, který by nebyl dotčen potřebou operovat s penězi. Pojďme si proto nejdříve stručně vysvětlit, co peníze jsou. Jedná se o univerzální směnné médium - jinými slovy, každý ho přijímá, protože ví, že ho bude každý přijímat. Pryč jsou ty doby, kdy obuvník měnil s pekařem boty za housky - naturální směna je nepraktická a nelze u ní zaručit úspěch.

Bohužel, v dnešní době doprovází peníze nespočet problémů. Na začátek je třeba možné uvést, jak ohromné procento lidí ignoruje význam peněz, bere je jen jako nutné zlo a nechápe základní souvislosti, které řídí ekonomický systém založený na volném trhu. Ekonomické vzdělání v dnešní době je stejně nutné jako umění číst, psát a počítat.


Jako vždy, následuje krátká citace z knihy, tentokrát z třetí kapitoly s názvem Peníze:


"Peněžní znalosti

Za poslední století prodělala společnost raketový vývoj, co se peněz týče. Peníze se staly ústředním bodem života valné většiny lidí, ať už si to přiznají, nebo ne. Bohužel, spolu s jejich vzrůstající důležitostí se zapomnělo na nutnost zahrnout i dostatečné vzdělávání, co se peněz týče. Už dávno totiž neplatí, že peníze jsou jen "nutné zlo", že jich zkrátka má někdo víc a někdo méně a nelze s tím nic dělat. To není pravda.

Majetek můžeme rozdělit na "aktiva" a "pasiva". Aktivum je věc, která po zakoupení přináší svému vlastníkovi po finanční stránce zisk - budova, kterou pronajímá. Navíc jeho kupní cena může vzrůst i klesnout.

Pasivum je věc, která po zakoupení přináší svému vlastníkovi po finanční stránce buď nic a nebo ztrátu - pokud si zakoupíte nový počítač, jeho cena klesá každým dnem, kdy ho používáte. Pouze ve velice řídkých případech jeho cena může vzrůst; to je záležitost třeba sběratelských předmětů, například mincí.

Z tohoto pohledu by se mohlo zdát, že nakupovat pasiva je absurdní - není to zcela pravda, protože mezi pasiva se řadí i předměty každodenní potřeby, jako je jídlo, pití, oblečení. Pro život každého člověka by však mělo být naprosto klíčové identifikovat čáru mezi nutnými a volitelnými pasivy.

Proč?"


Pokud vás zajímá odpověď, nezbývá nic jiného než nalistovat stranu 24 v knize Athlorel aneb Problémy 21. století a pokračovat ve čtení...



Žádné komentáře:

Okomentovat