středa 10. března 2010

Význam technického pokroku

Lidská společnost procházela určitým vývojem. Už od pravěku se začaly objevovat první nástroje, které předchůdcům dnešního člověka usnadňovaly neustálý boj s přírodou. Nevadí, jestli sloužily jako nástroje nebo jako zbraně, důležité je, že člověk začal používat inteligenci, aby vyrovnal svojí slabou tělesnou schránku, která by ho normálně v přírodě zařadila mezi lovnou kořist.

Ano, inteligence je to klíčové slovo, které nám umožnilo stát se dominantním živočišným druhem na naší planetě. A byla to věda, která nám otevřela dveře k netušeným možnostem. Systematické poznávání světa kolem nás a praktické využití těchto poznatků je hnacím motorem prudkého růstu průměrné životní úrovně za posledních 200 let.


Posuďte sami podle obvyklé citace:

"Lepší život
Když se každý z nás projde u sebe doma, vždy mu padne zrak na něco, za čím stojí vědecké poznání, které vylepšuje životní úroveň mas lidí. Televize, rádio, pračka, žehlička, koberce, nábytek, mobilní telefon, pevná linka, stropní osvětlení, elektřina obecně, toaleta, vana, počítač...
A ten seznam by mohl pokračovat dál.

Nejsou to politici, nejsou to kněží, nejsou to lidé úspěšní v aktuálním systému neboli bohatí, kdo je schopen vylepšit lidem život, i když to občas tvrdí. Jsou to průkopníci poznání, kteří jsou jedinými skutečnými pracovníky pro lidi v dnešní době (nebo by alespoň byli, pokud by i oni nebyli svázáni všudypřítomným morem peněz).

Naše současná úroveň vědy nám odpovědí na každou otázku otevře dvě nové. Přísloví "Vím, že nic nevím" vyslovené v antických časech naprosto přesně vystihuje současnou situaci. Čím víc se člověk vzdělává a ví toho, je pod větším a větším tlakem, protože zjišťuje, že mu spousta věcí uniká a není v jeho silách obsáhnout všechno."


Na poli poznání je toho tolik co dohánět - a na rozdíl od militantního fanatismu přinášejí vědomosti opravdový užitek. Je smutné, že vzdělání je podceňováno a hlavně nedoceňováno, když hraje tak klíčovou úlohu v našich každodenních životech.


Pojďme to změnit.

Žádné komentáře:

Okomentovat