pátek 12. března 2010

Společnost a alkohol

Lidstvo je už od nepaměti provázeno omamnými nápoji. Zprvu se používaly k lékařským účelům, například tlumení bolesti, ale dříve či později se začaly používat i při různých oslavných ceremoniích. V dnešní době je alkohol zcela samozřejmá a běžně přijímaná věc, stejně jako vzduch.

Zejména Česká republika je proslulá svým pivem či slivovicí. Alkoholické nápoje se běžně konzumují už od raného věku. Stejně jako mnoho jiných problémů dneška, alkohol představuje jeden z největších. Mladiství a ziskuchtiví prodejci často ignorují fakt, že naše zákony dovolují pití alkoholu od 18 let, ovšem ani dospělí nemají zdaleka vyhráno.


Citace nám ukáže jeden z příkladů, proč tomu tak je:

"Zborcení sociálních zábran
Alkohol údajně slouží jako dobrý pomocník při hledání partnera či partnerky. Právě proto, že člověk se stává uvolněnějším, méně přemýšlí, je více náchylný ke smíchu, zkrátka vzdává se intelektu na úkor zábavy. Bohužel, alkohol jako pomocník při navazování vztahů je obrovská pitomost. Proč?

Jaký má smysl navázat vztah ve stavu, kdy naše smysly stoprocentně nefungují a tudíž nám nemohou předat správné informace o tom, jaký je náš možný protějšek a jestli s ním opravdu chceme mít něco společného? Navíc se jedná o určitý výpovědní prvek, když mladík potřebuje "natankovat tekutou odvahu", aby oslovil dívku. Jak vůbec může dívku zajímat nějaký mládenec, který ani nemá dost kuráže na to, aby jí oslovil plně při smyslech?

Měli bychom si uvědomit, že vztah dvou lidí má být něco nádherného. Má to být mimo jiné něco, co člověku pomáhá zahnat samotu, které se podvědomě všichni tak bojíme a obecně nám to obohacuje život. Když spolu chtějí dva lidé sdílet svůj osobní, ba intimní život, dalo by se očekávat, že si to budou chtít plnými doušky a hlavně při plných smyslech užívat. "


Alkoholické nápoje v dnešní době převážně představují levný a jednoduchý způsob, jak uniknout do jiného světa, hodit starosti za hlavu a stát se jednodušším, jinak řečeno hloupějším člověkem. Je alarmující, jak mnoho lidí se tak chová a kolik z nich si to vůbec neuvědomuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat