čtvrtek 11. března 2010

Síla v naší hlavě

Víte, jak velký je svět? Představte si třeba vzdálenost pět kilometrů. To se dá ujít klidnou chůzí za hodinu, člověk se protáhne, udělá něco pro své zdraví a pokud zrovna nezačne pršet, tak je i spokojený.

Teď si vezměme třeba 200 kilometrů. To už není taková legrace, pěšky je to minimálně na pár dní a i dopravními prostředky jako auto, vlak nebo i kolo to chvíli trvá. Ale přesto to ještě není zas t ak daleko.

Změňme měřítko. Obvod rovníku naší planety je 40 075 km. Vzdálenost Země od Slunce je zhruba 145 000 000 kilometrů. Umíte si tu nezměrnou vzdálenost představit? A přitom ve vesmíru je to úplné nic - to je podobné, jako když byste poslali mravence, aby přelezl přes celou vaší zahradu. Jenže svět zdaleka není jenom ta zahrada.


Stejné je to s lidmi
Zkusili jste se někdy zamyslet nad faktem, že počet obyvatel naší planety se blíží sedmi miliardám? To není vůbec malé číslo. Kdyby někdo žil 80 let a strávil by svůj život tím, že by každý den podal ruku novému člověku, znal by zhruba jednu tisícinu procenta lidí na Zemi.

Tato různorodost poskytuje prostor pro velké odlišnosti a místy i chaos. Citace z knihy nám ukáže, jak se s tímto ohromujícím číslem vyrovnat:


"Silní jedinci
Je naprosto nesmyslné, že by člověk jako jedinec nemohl nic dokázat. Zdá se vám, že představitelé nenásilné svobody a demokracie jako Mahátma Gándhí nebo Martin Luther King nic nedokázali? Právě naopak.

A jak už víme, všichni lidé na této planetě jsou živočišný druh Homo sapiens sapiens, všichni jsme lidé. To znamená, že na místě těchto velikánů mohl a může stát úplně každý z nás. Jistě, nyní si mnoho z vás řekne, že to byli nadprůměrní lidé a vy na to prostě nemáte. Omyl."


Lidé se musí naučit používat to nejcennější, co mají - svůj mozek, svojí vůli, svoje odhodlání a svojí chuť udělat svět lepším místem.

Žádné komentáře:

Okomentovat